Minden híres konyhának létezik egyszerű szendvicse – mármint egy lepénybe vagy kenyérbe töltött, csomagolt étel. Kiváló gyors ebédként vagy vacsoraként, de piknik és parti étel is lehet. Ezek a legnépszerűbb nemzetközi szendvicsek, amelyek elkészítése egyszerű és gyors, főleg ha maradék ételeket akarunk felhasználni:-
- Pita szendvics - a pita kenyér a görög, török, izraeli és arab szendvicsek kedvenc alapanyaga. A pita kenyeret 1 percig a sütőben felmelegítjük, ketté vágjuk, és megtöltjük mindenféle finomsággal. Klasszikus pita szendvicsek a gyros, falafel, kebab töltött szendvicsek, de más húsfélékkel is meg lehet tölteni (pl fasírozott) vagy halloumi, feta és egyéb sajtokkal – ezek mellett általában szeletelt hagyma, saláta, paradicsom is van, amit tzatziki vagy humusz szósszal öntenek le.
-
Fajita, burrito - a fajita egy hagyományos mexikói szendvics, amely grillezett kukorica tortilla lepényre alapszik – ebbe grillezett húst (eredetileg marhahúst), sajtot, tejfölt, guacamole vagy salsa szószt tekernek. A burrito hasonló, de kisebb és búzaliszt lepényből készül, amibe hús mellett babot, rizst, paradicsomot és szószokat tekernek. A tortilla tekercs a modern amerikai változat, amelybe nem csak mexikói ételeket lehet tölteni – pl. sonkát, szalámit, halat, salátákat és olasz, francia de akár ázsiai szószokat is.
-
Panini - az olaszok kedvenc szendvicse, az egyik klasszikus a ciabatta vagy focaccia kenyérbe töltött sonka, mozarella sajt és paradicsom. Egyszerű de nagyszerű. A panini szendvicseket sokszor szendvics sütőben átgrillezzik (de ez inkább Amerikában jellemző).
-
Club szendvics – Az amerikaiak egyik kedvence, amely 3 réteges szeletelt pirítósból áll. A töltelék csirkemell és majonéz, szalonna és saláta (vagy paradicsom).
-
Hamburger – a hamburger a legelterjedtebb gyorsétel a világon. Bár minden utca sarkon kapható – a házilag készített hamburgernél nincs finomabb. Kiváló kerti grillezésre!
-
Hot-dog - Az egyik legkedveltebb gyors szendvics. Német eredetű – egy darab virsli, kifli, mustár és ketchup szükséges hozzá (esetleg párolt savanyú káposzta vagy valami egyéb savanyúság). Kész. Valóban villámgyors – mindenki el tudja készíteni.
-
Francia szendvics – egy mini francia kenyérbe töltünk szalámit (vagy sonkát) és sajtot, főtt tojást, paradicsomot és egy-két salátalevelet. Tonhallal is nagyon finom.
-
Svéd szendvics – nyitott szendvics, azaz csak egy szelet kenyér szükséges hozzá, valami pástétom vagy szalámi, sajt vagy füstölt lazac és esetleg valami szósz. A klasszikus svéd szendvics főtt tojással és kaviárral díszített kenyér szelet, de híres a svéd szendvicstorta is.
-
Bruschetta, Crostini – egy francia kenyeret vagy ciabatta cipót szeletetekre vágunk, amiket grill alatt megpiríttunk. Fokhagymával majd pástétomokkal, krémekkel megkenjük és melegen vagy hidegen tálaljuk. Remek vendégváró előétel, vagy bulikra, kerti partikra stb.
-
Tea szendvicsek - angol hagyományos mini szendvicsek, amelyeket délutáni teázás mellé tálalnak. A leghíresebb az uborkás szendvics, amely nem más, mint két vékony, vajas szeletelt kenyér, amelyek közé egy vékony uborka szeletet teszünk. A szendvicsnek levágjuk a 4 szélét, majd négy kis kockára szeleteljük. Nagyon finom angol tea kisérőjeként. Modern változatba mást is lehet tölteni – pl főtt tojást, pástétomot, krémet – de csakis egy valamit. Ha több mindennel töltjük meg, az már nem igazi angol tea szendvics!
-
Tramezzini - olasz snack vagy előétel, eredetileg Amerikai katonáknak készült, ezért is alapanyaga a fehér szeletelt kenyér. Az angol teaszendvicsekhez haonlóan megvajazzuk a kenyér szeleteket és közéjük teszünk valami egyszerű de fenséges tölteléket (pástétom, sonka, sajt stb). A kalsszikus változatba majonézet is teszünk. A szendvics széleit levágjuk majd keresztbe vágjuk, így két háromszög alakú szendvicset kapunk. Elegánsan tálaljuk.