Története
A szendvics története évszázadokra vezet vissza. A középkor előtt a kenyér evőeszközként szolgált, és kenyér darabokba vagy lepénybe csomagolt ill. tekert hús- és zöldségfélék fogyasztása világszerte elterjedt volt. Azonban a villa feltalálása a reneszánsz korszakban megváltoztatta az étkezési szokásainkat, és a kézzel evés a szegények majd a koldusok jelképe lett. A szendvics csupán a 18. században született újjá, Lord Sandwich angol úriember által, akinek legenda szerint olyannyira szenvedélye lett a kártyázás, hogy nem volt hajlandó rendesen vacsorázni, és ráparancsolt az inasára, hogy tegyen egy darab húst két szelet kenyér közé! Később a vendégei is azt kérték, amit Sandwich úr, és innen ered a szendvics név.
Azóta is a szendvics két legfontosabb alapeleme a kenyér és a hús. Azonban egy igazi szendvics manapság mást is tartalmaz – sajtot, salátát, zöldségeket és egyéb töltelékeket vagy szószokat. A szendvics elkészítése roppant egyszerű. Levágunk két szelet kenyeret, vagy félbe vágunk egy zsemlét, kiflit vagy egy mini francia kenyeret. A kenyér szeletek egyik oldalát vajjal, zsírral, pástétommal vagy krémmel megkenjük, majd szalámival, kolbásszal, sonkával, főtt tojással, sajttal borítjuk, erre néhány szelet saláta félét (pl uborka, paradicsom, paprika, hagyma stb) teszünk, majd esetleg valami szósszal leöntjük. A másik szelet kenyeret a tetejére nyomjuk. Kézzel fogyasztjuk. (Tipp: ha a kenyér vagy zsemle nem friss, érdemes megpirítani vajazás előtt – grill alatt vagy kenyérpirítóban)
Meleg szendvicsek
A meleg szendvicsek hasonlóan készülnek az egyszerű szendvicsekhez, csupán a szendvicset betesszük egy szendvics sütőbe vagy a grill alá. A klasszikus melegszendvics a croque-monsieur - sonkás, sajtos pirítós grillezve – amely nagyon jó alapja lehet modern, kreatív, és isteni finom szendvicseknek (pl bolognai szósszal)!